Zlatibor Live - Prvi zlatiborski portal

ALO: Opštinari zbog Čole ubili tonu pastrmke!

ALO: Opštinari zbog Čole ubili tonu pastrmke! 19.01.2015

Kako prenosi beogradski ALO,prilikom ispuštanja vode iz jezera na Zlatiboru zbog koncerta Zdravka Čolića za doček 2015. godine, uništeno je blizu tona ribe, koja je, umesto da bude dislocirana, završila u kanalizaciji! Da je u ovom slučaju dara veća od mere, govori i činjenica da je Čolićev nastup u novogodišnjoj noći koštao opštinu Čajetina šest miliona dinara, a da se šteta od pomora potočne pastrmke procenjuje na dvadesetak miliona dinara.

Šteta od pomora ribe četiri puta veća nego što je koštao koncert na Zlatiboru | Foto: Miloš Cvetković Predsednik Ribolovačkog udruženja „Zlatibor“ Nedeljko Žunić tvrdi da je svojim očima gledao kako komadi potočne pastrmke odlaze u kanalizaciju. - Bio sam prisutan prilkom ispuštanja vode iz jezera i lično sam video kako riba odlazi u kanalizaciju, kako pluta mrtva. Skoro sva količina potočne pastrmke, koja je nizvodno odlazila iz jezera najpre u potok, pa onda u kanalizaciju, uništena je.Nešto malo ribe, možda nekoliko procenata, koja je otišla uzvodno, at os uvrlo mali komadi, spasena je. Ribolovci su pokušali da spasu ribu, doneli smo i metalnu mrežu, koju je voda provalila- objašnjava Žunić.

Na pitanje ko je odgovoran i na koliko se procenjuje šteta, on je ovako odgovorio: - Ne znam ja ništa! Nemojte mene da pitate. Znam samo da je za poslednje dve godineu jezero ubačeno 600 kilograma potočne pastrmke, bilo je tu i većih komada, ali ne znam tačno koliko ona godišnje napreduje!

Kako nezvanično saznajemo, iako još nije utvrđena zvanična šteta, procenjuje se da bi mogla da iznosi 20 miliona dinara i da je iz jezera istim kanalom gde je i kanalizacija ispušteno blizu tone potočne pastrmke.

Poribljavanje jezera vrši "SPDA-Ekologik" iz Čačka. Direktor ove firme Saša Petković tvrdi da oni nisu krivi za pomor ribe. Mi smo krajem decemra dobili dopis od Komunalnog preduzeća "Zlatibor", u nadležnosti opštine Čajetina, da se iz "tehničkih razloga" isprazni jezero. Pošto po zakonu moramo da se obratimo Ministarstvu poljoprivrede da bi smo premestili ribu, mi smo im uputili zahtev za dozvolu za translokaciju. Procedura za dobijanje dozvole traje sedam dana. Međutim, mene su pozvali iz tog komunalnog preduzeća i rekli da ne mogu da čekaju i da će već sutra doći da prazne jezero... Ne znam šta da vam kažem, ali mi nismo smeli da prebacujemo ribu bez tog odobrenja. Ne znam tačno u komad koliko smo ribe ubacili, ali se radi o oko 6000 komada različitih generacija. Bilo je tu ribe i od 400 grama. Što se tiče štete, ona se obračunava na osnovu pravilnika o načinu i obračunu štete koji je u skladu sa zaštitom ribljeg fonda, pa se tako jedan komad potočne pastrmke obračunava po ceni od 2000 do 6000 dinara, pa vi sami izračunajte koliko je to- kaže Petković.

Milan Stamatović: Riba kroz kanalizaciju otišla u Drinu?!

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, tvrdi da nije bilo pomora ribe.

Imali smo sve dozvole za ispuštanje vode.Prilikom ispuštanja vode riba je otišla u kanal (kanalizacioni prim.aut) koji se uliva u Rzav a zatim u Drinu -priča Stamatović. Na pitanje kako sad izjavljuje da je bilo ribe, kad je samo nekoliko dana pre ispuštanja jezera tvrdio da nema ništa živo u jezeru, on je ovako reagovao: - Možda je bilo pedesetak riba i one su, kao što sam rekao, otišle u Drinu! A vama hvala na tome što promovišete mene kao predsednika opštine i Zlatibor. Ma pišite šta hoćete, nećud a vas demantujem- bahato je odbrusio prvi čovek Čajetine.

ALO
Nazad na Listu Sledeća Prethodna