Zlatibor Live - Prvi zlatiborski portal

 • Ceca ovog leta peva na Zlatiboru!

  Ceca ovog leta peva na Zlatiboru!

  Ovog leta Svetlana Ceca Raznatovic peva na Zlatiboru. Kako je objavila TO Zlatibor Ceca ce nastupiti na Kraljevom trgu 19.avgusta.

  Pored Cece najvaljen je i nastup grupe Miligram, koja ce zabavljati posetioce Zlatibora 18.jula takodje na Kraljevom trgu.

 • Zavrseni X Seoski viseboj u Jablanici

  Zavrseni X Seoski viseboj u Jablanici

  Svečanim proglašenjem pobednika završen je jubilarni X Seoski višeboj u Jablanici. Zahvaljujući izuzetnom programu i sunčanom vremenu manifestaciju je posetilo blizu 5000 znatiželjnih meštana iz zlatiborskog kraja, Republike Srpske kao i veliki broj turista koji trenutno borave na Zlatiboru. Učesnici kojih je bilo blizu 200 nadmetali su se u raznim tradicionalnim sporstkim i privrednim disciplinama, a samo određeni broj je poneo titulu pobednika za svaku veštinu.

  Posebnu pažnju posetilaca bilo je za „kraljevske“ discipline „vuča na vlaci volovskom zapregom“ kao i disciplina „ručno struganje dubećom testerom“ koje zaslužuju posebno priznanje, obzirom da se ovakav način privređivanja viđa veoma retko. Kulturno-umetnički prorgam bio je izuzetno kvalitetan budući da su na scenu nastupili lokalni pevački parovi sa čuvenim pesmama „iz vika“, zdravičari, pevačke grupe i kulturna-umetnička duštva. Takođe, potrebno je pomenuti delegacije i umetnike iz opštine Rudo iz Republike Srpske i opštine Knić. Obzirom da je ovih dana na Zlatiboru smeštena grupa turističkih novinara i predstavnika turističkih agencija iz Makedonije, pomenuti gosti su iskoristili priliku da vide i osete ovaj zlatiborski resurs koji se ne viđa svakodnevno. Turističko udruženje „Jablanica“ kao organizator je ove godine dodelio plakete i zahvalnice lokalnoj samoupravi, ostalim lokalnim institucijama ali i pojedincima koji su u proteklih 10 godina podržali ovu manifestaciju.

  Победници и дисциплине:

  1. Скок у даљ, Ђукић Јован-Ужице

  2. Превлачење кличка, Станић Будимир-

  3. Ручно стругање тестером кладаром, Бакић Радојица и Бакић Владан, Јабланица

  4. Ручно стругање дубечом тестером, екипа „Млади момци из Шљивовице

  5. Трка коња, Љубојевић Раде-Златибор

  6. Вуча на влаци једнопрег, Зорић Иван-Златибор

  7. Вуча на влаци двопрег, Зорић Иван, Златибор

  8. Вуча на влаци воловском запрегом, Анџић Владан, Штрпци, Република Српска

  9. Скок у вис из места, Ђукић Јован

  10.Превлачење руком на брвну, Баковић Никола

  11. Пузање уз бандеру, Пауновић Милан

  12. Превлачење конопца, екипа „Стефан и див“

 • Crni orao u Srbiji posle 120 godina

  Crni orao u Srbiji posle 120 godina

  Beloglavi supovi iz kolonije u kanjonu Uvac kod Nove Varoši opet su dobili orla starešinu, retku vrstu crnog lešinara koja je pre 120 godina nestala sa ovih postora.

  Crni orao za koga se još ne zna odakle je doleteo, dane provodi u društvu braće beloglavih supova. Srećnici koji su uspeli da ga ulove objektivom fotoaparata kažu da je uvek na vrhu litice, kao da komanduje pticama iz jata.

  Retka, snažna ptica crnog perja izaziva pažnju meštana i posetilaca kanjona sa tri veštačka jezera. Najčešće se viđe u neposrednoj blizini hranilišta iznad brane na Rastokama na kome rendžeri Rezervata Uvac serviraju obroke za oko 400 beloglavih supova iz kolonije.

  - Crni orao je prvi u lancu ishrane među orlovima lešinarima, a u tom lancu slede ga beloglavi sup, bela kanja i bradan. On probija i jede kožu uglavnom lešina uginule stoke. Ovih dana je olakšao posao čuvarima rezervata koji ne moraju da rasecaju strvine kako bi beloglavi supovi jeli meso sa uginule stoke - kaže Darko Ćirović, savetnik u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“.

  Raspon krila do 3,4 metra

  - Crni lešinar koji je iščezao sa ovih prostora pre oko 120 godina, viđan je par puta ranije, a proletos je fotografisan i na Zlatiboru. Znatno je krupniji od beloglavog supa pa ga s pravom zovu i sup starešina. Dostiže težinu od 13-14 kilogarama i ima raspon krila od 3,2 do 3,4 metra - objašnjava Ćirović.

 • Ledi Gaga jutros u devet šetala Zlatiborom

  Ledi Gaga jutros u devet šetala Zlatiborom

  Pevačica i njen dečko su prenoćili u ekskluzivnom apartmanu, a oko devet sati ujutru su izašli držeći se za ruke i krenuli u šetnju.

  Tara i Zlatibor za dva dana napravili su čudo! Ledi Gaga, planetarna muzička zvezda koja već šest dana boravi u Srbiji, i koju su fanovi u Beogradu mogli videti samo u sitne noćne sate, jutros u devet sati šetala je Zlatiborom sa svojim verenikom, glumcem Tejlorom Kinijem!

  Njih dvoje iz hotela gde su prenoćili u ekskluzivnom apartmanu, izašli su oko devet ujutru držeći se za ruke i krenuli u šetnju. Prošpartali su do Kraljevog trga, tu su lagano doručkovali, zatim prošetali nazad do hotela, tu su za sekund, pred začudjenim Zlatiborcima, razmenili nežnosti, pozdrvili se, zagrlili, i – Ledi Gaga sela je u „porše kajen“ i krenula ka Beogradu, odnosno aerodromu Surčin odakle će odleteti u London gde u ponedeljak ima koncert, a Tejlor Kini, vratio se na kratko u apartman, a sa Zlatibora već tokom dana produžiće na Taru, gde ovih dana snima film „Šuma“ u japanskoj produkciji.

  Posle dana koji je, u potpunoj tajnosti provela na Tari, a da je nije video niko od meštana ili gostiju, Lejdi Gaga na Zlatiboru se, sasvim iznenada i nenajavljena pojavila u subotu oko deset uveče. Ona i njena pratnja u hotelu iznajmili su sedam najboljih soba, a malo kasnije, na Zlatibor je stigao i njeg verenik Tejlor Kini...Već oko pola jedan, Ledi Gaga, njen verenik i društvo, bili su, saznaje "Kurir“ u jednom pabu na Zlatiboru, gde je njihov dolazak izazvao pravo oduševljenje gostiju...

  "Sedeli su najpre u prizemlju gde je Ledi Gaga, strpljivo delila autograme gostima, a onda su se preselili na sprat. Tu je glavno piće bila domaća, zlatiborska rakija", priča očevidac iz ovog paba.

 • Djurić: Na Zlatiboru preko 12 000 gostiju!

  Djurić: Na Zlatiboru preko 12 000 gostiju!

  ZLATIBOR -Preko 12 hiljada gostiju i nekoliko hiljada izletnika provodi prvomajke praznike na Zlatiboru po lepom i sunčanom vremenu,izjavio je direktor Turističke organizacije Zlatibor Arsen Đurić.

  “Ove godine pored tradicionalnog uranka i roštiljanja na padinama Zlatibora,gosti mogu i na Kraljevom trgu da uživaju u dvodnevnoj žurci na otvorenom na kojoj će nastupiti Tijana Dapčević,zvezde Granda,kao i kulturno umetnička društva i trubači.Prilagodili smo programe za sve goste”,kaže Đurić.

  Đurić ističe da od početka godine Zlatibor beleži porast gostiju od 25 odsto u odnosu na prošlu godinu i da se taj trend nastavlja,posebno kada je reč o stranim gostima.

  Stranih gostiju ima na ovoj planini u za vreme prvomajskih praznika,posebno iz zemalja iz okruženja.

  U našoj anketi gost iz Sloveniji ističe da je prvi put na Zlatiboru i da mu se toliko dopada ova planina da će je ubuduće sigurno češće posećivati.

  Gošća iz Bjeline kaže da na Zlatibor dolazi svake godine ,posebno za prvomajske praznike i da je zadovoljna sadržajima i kvalitetom usluga na ovoj planini.

  Zatiborci su danas promovisali i Sajam rakije u Šljivovici,koji je već osmu godinu tradicionalno održava u ovom zlatiborskom selu.

  Posetioci su na Kraljevom trgu mogli da vide kako se na tradicionalan način peče rakija u lampeku starom 100 godina.

  “Kod nas u Šljivovici na nadmorskoj visini do 900 metara uzgajamo autohtone sorte šljive od kojih se pravi visokokvalitetna ,čista rakija,jer se šljive ne prskaju”,priča za ZOOMUE proizvođač rakije Milomir Milojević Gera iz Šljivovice.

  Šljivovički Sajam domaće rakije održava se 2.maja u ovom zlatiborskom selu.

 • Takmičenje u tucanju Vaskršnjim jajima

  Takmičenje u tucanju Vaskršnjim jajima

  U nedelju, 12. aprila, u zlatiborskom selu Ljubiš biće organizovano takmičenje u tucanju Vaskršnjim jajima.

  Manifestacija počinje u 8,30 časova ispred crkve svetog Cara Konstantina i carice Jelene. Turistička organizacija Zlatibor ovim putem poziva sve zainteresovane da se odazovu i prvi dan Vaskrsa provedu u Ljubišu.

 • Radnici KJP-a vode borbu sa snegom

  Radnici KJP-a vode borbu sa snegom

  Zbog snega koji u našem kraju jakim intezitetom pada od ponoći, tokom čitavog dana bilo je dosta problema na magistralnom i na lokalnim putevima. Ekipe KJP „Zlatibor“, na terenu su od 4 sata ujutru.

  Čistilo se na svim putnim pravcima koji su u nadležnosti ovog preduzeća, a glavnim ulicama na Zlatiboru čistači su do podneva prošli čak desetak puta. Ukoliko sneg bude nastavio da pada istim intezitetom, komunalci će morati da angažuju i mašine sa kašikama , kako bi lakše uklanjali sneg sa kolovoza. Putni pravci koje održava ovo preduzeće su: Zlatibor, Ljubiš, Sirogojno, Rožanstvo, Jablanica, Đurovića groblje, ski centar Tornik, kao i dve relacije u Šljivovici i jedna u Dobroselici koje su, zbog raskinutog ugovora saprethodnim izvođačem radova, dodeljene njima.

  Na raščišćavanju snega trenutno su angažovana 4 kamiona, dva kramera, 2 traktora, i kramer za utovar rizle i soli, kojih ima dovoljno.

 • Srbi iz Dijaspore nagradili TO Zlatibor i Čigotu

  Srbi iz Dijaspore nagradili TO Zlatibor i Čigotu

  Turistička organizacija Zlatibor i Specijalna bolnica “Čigota” dobitnici su priznanja koje je na Sajmu turizma u Beogradu, a povodom Dana državnosti Srbije, uručio Srpski instutut za javnu diplomatiju u Briselu.

  TO Zlatibor, kako je obrazloženo, dobila je nagradu za višegodišnji uspešan rad i ugled turizma Srbije u svetu. Čigota je zaslužila priznanje za “višegodišnji vrhunski rad u domenu medicinskih usluga i zdravstvenog turizma za goste iz celog sveta”.

  Srpski institut za javnu diplomatiju u Briselu osnovan je pre 5 godina. Okupio je ugledne ljude našeg porekla koji žive i rade širom sveta, da svakodnevno, u komunikaciji sa diplomatama, novinarima, privrednicima promovišu Srbiju u svim sferama – privredi, turizmu, kulturi, sportu, nauci, tradiciji, hrani, piću, muzici…

 • ALO: Opštinari zbog Čole ubili tonu pastrmke!

  ALO: Opštinari zbog Čole ubili tonu pastrmke!

  Kako prenosi beogradski ALO,prilikom ispuštanja vode iz jezera na Zlatiboru zbog koncerta Zdravka Čolića za doček 2015. godine, uništeno je blizu tona ribe, koja je, umesto da bude dislocirana, završila u kanalizaciji! Da je u ovom slučaju dara veća od mere, govori i činjenica da je Čolićev nastup u novogodišnjoj noći koštao opštinu Čajetina šest miliona dinara, a da se šteta od pomora potočne pastrmke procenjuje na dvadesetak miliona dinara.

  Šteta od pomora ribe četiri puta veća nego što je koštao koncert na Zlatiboru | Foto: Miloš Cvetković Predsednik Ribolovačkog udruženja „Zlatibor“ Nedeljko Žunić tvrdi da je svojim očima gledao kako komadi potočne pastrmke odlaze u kanalizaciju. - Bio sam prisutan prilkom ispuštanja vode iz jezera i lično sam video kako riba odlazi u kanalizaciju, kako pluta mrtva. Skoro sva količina potočne pastrmke, koja je nizvodno odlazila iz jezera najpre u potok, pa onda u kanalizaciju, uništena je.Nešto malo ribe, možda nekoliko procenata, koja je otišla uzvodno, at os uvrlo mali komadi, spasena je. Ribolovci su pokušali da spasu ribu, doneli smo i metalnu mrežu, koju je voda provalila- objašnjava Žunić.

  Na pitanje ko je odgovoran i na koliko se procenjuje šteta, on je ovako odgovorio: - Ne znam ja ništa! Nemojte mene da pitate. Znam samo da je za poslednje dve godineu jezero ubačeno 600 kilograma potočne pastrmke, bilo je tu i većih komada, ali ne znam tačno koliko ona godišnje napreduje!

  Kako nezvanično saznajemo, iako još nije utvrđena zvanična šteta, procenjuje se da bi mogla da iznosi 20 miliona dinara i da je iz jezera istim kanalom gde je i kanalizacija ispušteno blizu tone potočne pastrmke.

  Poribljavanje jezera vrši "SPDA-Ekologik" iz Čačka. Direktor ove firme Saša Petković tvrdi da oni nisu krivi za pomor ribe. Mi smo krajem decemra dobili dopis od Komunalnog preduzeća "Zlatibor", u nadležnosti opštine Čajetina, da se iz "tehničkih razloga" isprazni jezero. Pošto po zakonu moramo da se obratimo Ministarstvu poljoprivrede da bi smo premestili ribu, mi smo im uputili zahtev za dozvolu za translokaciju. Procedura za dobijanje dozvole traje sedam dana. Međutim, mene su pozvali iz tog komunalnog preduzeća i rekli da ne mogu da čekaju i da će već sutra doći da prazne jezero... Ne znam šta da vam kažem, ali mi nismo smeli da prebacujemo ribu bez tog odobrenja. Ne znam tačno u komad koliko smo ribe ubacili, ali se radi o oko 6000 komada različitih generacija. Bilo je tu ribe i od 400 grama. Što se tiče štete, ona se obračunava na osnovu pravilnika o načinu i obračunu štete koji je u skladu sa zaštitom ribljeg fonda, pa se tako jedan komad potočne pastrmke obračunava po ceni od 2000 do 6000 dinara, pa vi sami izračunajte koliko je to- kaže Petković.

  Milan Stamatović: Riba kroz kanalizaciju otišla u Drinu?!

  Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, tvrdi da nije bilo pomora ribe.

  Imali smo sve dozvole za ispuštanje vode.Prilikom ispuštanja vode riba je otišla u kanal (kanalizacioni prim.aut) koji se uliva u Rzav a zatim u Drinu -priča Stamatović. Na pitanje kako sad izjavljuje da je bilo ribe, kad je samo nekoliko dana pre ispuštanja jezera tvrdio da nema ništa živo u jezeru, on je ovako reagovao: - Možda je bilo pedesetak riba i one su, kao što sam rekao, otišle u Drinu! A vama hvala na tome što promovišete mene kao predsednika opštine i Zlatibor. Ma pišite šta hoćete, nećud a vas demantujem- bahato je odbrusio prvi čovek Čajetine.

 • Čola zagrejao 30.000 fanova na Zlatiboru

  Čola zagrejao 30.000 fanova na Zlatiboru

  Nakon odbrojavanja poslednjih minuta u staroj godini, na binu su izašli trubači, a veličanstveni vatromet je obasjao čitavu planinu.

  Spektakularnom dočeku 2015. godine uz Zdravka Čolića, na Kraljevom trgu na Zlatiboru prisustvovalo je preko 30.000 posetilaca.

  I na niskoj temperaturi, Čola je napravio odličnu atmosferu, svi su igrali i pevali uz njegove hitove “Glavo luda”, “Čija je ono zvezda”, “Kristina” i mnoge druge.

  Nakon odbrojavanja poslednjih minuta u staroj godini, na binu su izašli trubači, a veličanstveni vatromet je obasjao čitavu planinu.