Zlatibor Live - Prvi zlatiborski portal

Dešavanja na Zlatiboru

Pršutijada

Sabor trubača "Guča" i smotra narodnog stvaralaštva Srbije je tradicionalna i prepoznatljiva manifestacija koja je do sada održana 34 puta. Ova manifestacija održava se na Zlatiboru krajem meseca jula i okuplja orkestre, pevačke grupe i kulturno umetnička društva koja neguju izvorno narodno stvaralaštvo i čuvaju od zaborava folklor i etno kulturu. Gosti manifestacije su kulturno umetnička društva Srba iz dijaspore koja izvode običajne pesme i igre. Organizovani su mnogobrojni prateći programi. Sabor trubača i Smotra narodnog stvaralaštva je najposećenija manifestacija na Zlatiboru. Ova manifestacija je i pred takmičenje za manifestaciju koja se održava u Guči. Nova lokacija manifestacije je od 2007. godine na prelepom TIĆ POLjU na putu ka Sirogojnu, podno Spomenika u blizini hotela "Zelenkada".


Sabor lovaca i hajka na vuka

Svake godine krajem februara Zlatibor je domaćin lovcima iz zemlje i sveta. “Sabor lovaca” se u 2008. godini održava po 26 put. Nema tog (ne) vremena koje može pomutiti radost lovačkog druženja na Zlatiboru. Ovde se lovci takmiče u gađanju pokretne i nepokretne siluete vuka, gađanju glinenih golubova, a srećniku koji je u hajci pucao na vuka, i još pogodio sledi i vredna nagrada. Pored predavanja iz lovstva naših najboljih stručnjaka, izložbe oružja, nacionalne izložbe trofeja, obavezno sledi i druženje uz pečenog vola na ražnju i lovački pasulj.


Deca među narcisima

Tradicionalni Dečji festival "Deca među narcisima" održava se krajem maja još od 1992. godine. Ovaj festival okuplja mlade pesničke talente i eminentne umetnike iz svih oblasti kulture. Kreativne radionice, pozorišne predstave, kulturno umetnički program u izvođenju simpatičnih mališana ohrabruje ih da razvijaju umetnički duh i bogate naše kulturno nasleđe.


Pršutijada

Pršutijada

Praznik za sladokusce, popularna "Pršutijada" održava se svake godine prvog vikenda po Božiću i traje tri dana. Organizatori su proizvođači suvomesnatih proizvoda i opština Čajetina. Zajedničkim snagama svake godine oni okupljaju, ne samo sve više izlagača, već i posetilaca koji su željni onog izvornog i tradicionalnog, što im zlatiborsko selo Mačkat nudi.


Tehnologija proizvodnje mesa i mesnih prerađevina nepromenjena je u Mačkatu stotinama godina unazad. Kada se tome doda i neponovljiva ruža vetrova zlatiborska, nadmorska visina i vlažnost dobija se proizvod nenadmašan po svom ukusu i karakteristikama. Pod sajamskom šatrom ređaju se štandovi mačkatskih, kačerskih i ostalih domaćina. Gostoprimstvo zlatiborskog seljaka dolazi do izražaja. Vreva i gužva, nude se proizvodi na probu, rakija se troši nemilice, peva se i igra. Domaćini iznose svoje najbolje komade. Prodaje se, ali mnogo je važnije da se prikažu i promovišu svoje proizvode.


Uz dobro meze, gosti se opuštaju uz taktove starih izvornih pesama i trubača, čiji zvuci se čuju iz svih kutaka sajamske šatre, ali i napolju. Svake godine, sajam prati bogat kulturno-umetnički program, izložbe raznovrsnih ručnih radova, ali i predavanja iz oblasti poljoprivrede.